JAG HÅLLER MED.......
30–35 stycken
150 g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
knappt 1 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
4–5 st mjuka lakritskolor (80–100 g) av typen Kicks, grovhackade
(mängden avgörs av hur mycket lakritssmak man önskar)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör det mjuka smöret, strösocker och muscovadosocker till en slät
kräm i matberedare eller med elvisp.
3. Tillsätt sirapen och blanda noga.
4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker i en separat skål
och tillsätt detta. Kör till en jämn och slät smet.
5. Rör sist ner de grovhackade lakritskolorna för hand.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 4 knubbiga längder.
Använd lite mjöl vid utbakningen så fastnar inte degen.
Den är rätt mjuk i konsistensen.
7. Lägg längderna på bakplåt med bakpapper på, två stycken på varje plåt.
De behöver inte plattas till utan flyter ut i ugnen.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15–18 minuter. (15 minuter räcker)
Skär längderna i sneda snittar medan de ännu är lite varma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar